Ben je een (jeugd) trainer in het basketbal? Ben je gemotiveerd om een trapje hoger te gaan? Informeer je zeker goed via onderstaand bericht kopie van Basketbal Vlaanderen ©.

Sinds kort zijn (jeugd) trainers (in Vlaanderen) verplicht een bepaald diploma te hebben, erkend door de Vlaamse Trainersschool (VTS) van Sport Vlaanderen. Afhankelijk van het niveau worden deze onderverdeeld onder trainer/initiator C, instructeur B, trainer B en trainer A.

Bekijk hier het aanbob op Sport Vlaanderen.

Op welk niveau kan je coachen met jouw diploma in seizoen 2021-2022?

SENIORS

 NationaalLandelijkProvinciaal/Grensoverschrijdend
SeniorsTrainer ATrainer B/Instructeur B*Geen diploma

*max. 3 seizoenen.

Voor assistent-coaches geldt de regel benodigde diploma headcoach – 1. Dat wil zeggen op nationaal niveau een trainer B, op landelijk niveau bij voorkeur instructeur B (initiator mag), op provinciaal niveau is er geen diploma vereist.

JEUGD

Elke jeugdcoach dient per basketbalseizoen minstens 1 bijscholing/coachesclinic (van min. 1 uur) te volgen om een technische vergunning aan het basistarief te verkrijgen. De bijscholing/coachesclinic moet erkend zijn door Basketbal Vlaanderen of de Vlaamse Trainersschool. Voor andere bijscholingen dient goedkeuring gevraagd te worden bij het departement trainers.

JONGENS
 Niveau 1Niveau 2Niveau 3Niveau 4
U21Trainer ATrainer BInstructeur BGeen diploma
U18Trainer BTrainer BInstructeur BGeen diploma
U16Trainer BInstructeur BInstructeur BInitiator
U14 Instructeur BInstructeur BInitiator
 
MEISJES
 Niveau 1Niveau 2Niveau 3
U19Trainer BInstructeur BGeen
U16Trainer BInstructeur BInitiator
U14Instructeur BInstructeur BInitiator
 
MINIBASKETBAL
 Niveau 1Niveau 2Niveau 3Niveau 4
U12  InitiatorInitiator
U10  InitiatorInitiator
U8   Initiator

Voor assistent-coaches geldt de regel: benodigde diploma headcoach – 1. Dus trainer B als headcoach trainer A nodig heeft, instructeur B als headcoach trainer B nodig heeft en initiator als headcoach instructeur B nodig heeft. In de reeksen waar geen diploma vereist is, hoeft de assistent-coach ook geen diploma te hebben.

OPMERKING:

Een coach die nog niet over het juiste diploma beschikt, kan een stagevergunning voor 1 seizoen aanvragen om een ploeg te kunnen coachen waarvoor het bovenliggende diploma vereist is. Een uitzonderlijke verlenging van de stagevergunning is mogelijk indien de coach aan minstens 1 module van de trainerscursus heeft deelgenomen. Op die manier heeft de coach de kans om het volgen van de trainerscursus over 4 seizoenen heen te spreiden.

Meer informatie over stagevergunningen via deze link.