De reeksindelingen van de landelijke en provinciale seniorreeksen voor seizoen 2022-2023 werden zopas gepubliceerd. in dit blogbericht kan je ze downloaden. Volgend seizoen hebben we sommige reeksen van 15 of 16 ploegen, waarbij er in twee reeksen van zeven of acht teams wordt gewerkt.

Download hieronder de reeksindelinen bij provinciale en landelijke seniorsreeksen voor seizoen 2022-2023: Reeksindelingen 2022-2023

Het competitiesysteem uitgelegd

Er heerst nog wat onduidelijkheid over het competitieformat bij senioren heren en dames voor volgend seizoen, 2022-2023. Daarom proberen we hier nog eens alles haarfijn uit te leggen.

De klassieke ‘reeks‘ bij seniors telt normaal maximaal 14 ploegen. Zo werken we al jaren de competities af, met 13 heenwedstrijden en 13 terugwedstrijden. Goed voor een totaal van 26 wedstrijden en een eindklassement.

Volgend seizoen zal het er echter een beetje anders uitzien. Dit komt omdat er in seizoen 2021-2022 (door te veel Covid-aanpassingen en uitgestelde matchen) geen rechtmatige dalers waren, enkel stijgers. Hierdoor zullen er reeksen zijn met meer dan 14 teams, wat dus een nieuwe aanpak vraagt, gezien er anders te veel en te laat in het seizoen wedstrijden zouden moeten gespeeld worden.

Competitieformat 2022-2023

In 2022-2023 zullen we naar reeksen gaan van maximaal 16 ploegen. Dit is het scenario voor een reeks met 16 ploegen:

 • De reeks wordt gesplitst in 2 groepen van 8 ploegen
 • Elke ploeg speelt twee wedstrijden (heen en terug) tegen iedere ploeg in de groep, in totaal goed voor 14 wedstrijden.
 • Er wordt een klassement opgemaakt in elke groep.
 • De top 4 van de beide groepen worden samen genomen. Deze 8 teams zullen in een tweede competitieronde voor de titel en promotie spelen.
 • De laatste 4 van de beide groepen worden ook samen genomen. Deze 8 teams zullen in een tweede competitieronde spelen om degradatie te vermijden.

Nu, nog wat extra uitleg over de tweede competitieronde, na de herindeling.

 • De groep met de topteams start aan de tweede competitieronde met behoud van de onderlinge wedstrijden. Dat wil zeggen dat je de punten en uitslagen tegen de teams uit de eerste competitieronde, die ook in de tweede competitieronde in jouw groep zitten, meeneemt.
 • Je speelt dus niet meer tegen de ploegen die in de eerste competitieronde al in jouw groep zaten. Je speelt wel tegen de ploegen die vanuit de andere groep komen. 4 wedstrijden heen en terug voor in totaal acht wedstrijden. Zo zal je op het hele seizoen 22 wedstrijden spelen.
 • De ploeg die na de tweede competitieronde bovenaan het klassement staat, kroont zich tot kampioen in de reeks.

Nog een aantal algemene zaken:

 • Reeksen met 15 ploegen splitsen op in een groep met 8 en een groep met 7. Hier wordt de top 4 van elke groep samengenomen om voor de titel te spelen. De andere 7 teams spelen dan om degradatie te vermijden. 
 • Reeksen met 11 tot 14 ploegen spelen een klassieke heen- en terugronde, zoals afgelopen seizoen. Reeksen met 10 ploegen krijgen wel een tweede ronde. 
 • Het aantal stijgers en dalers per reeks kan je hier terugvinden.

Bron: Basketbal Vlaanderen