Door de verlenging van de coronamaatregelen tot 15 januari 2021, moesten de plannen voor het vervolg van de competitie een beetje worden aangepast. Lees hieronder hoe we het vervolg van de competities zien.

Seniors

Aangezien de huidige Corona-maatregelen lopen tot 15 januari 2021 gaan we momenteel uit van kalenders (voor de landelijke en provinciale seniorafdelingen) die starten vanaf het weekend van 13-14 februari 2021.

Hoe de competities er zullen uitzien, wat er werd beslist in verband met stijgen en dalen, … kan je hier nogmaals nalezen.

Doordat de competitieformats drastisch wijzigden, krijgen teams die in de loop van de heenronde algemeen forfait gaven omwille van COVID 19, de kans om opnieuw deel te nemen in de reeks waar ze oorspronkelijk werden ingedeeld. Gelieve dit dan ook duidelijk te communiceren. Ook seniorteams die dit seizoen niet meer wensen te herstarten, dienen dit zeker te melden. We benadrukken nog eens dat geen enkel team dat zich omwille van de COVID-19 pandemie teruggetrokken heeft of zich terugtrekt uit de competitie, zal moeten dalen.

Jeugd

Door het grotendeels wegvallen van de eerste competitiehelft en de bekercompetities, werd beslist om na Nieuwjaar in alle leeftijdscategorieën, behalve U21, in reeksen van 8 in plaats van 6 te spelen. Dit om alle teams nog voldoende wedstrijden te kunnen aanbieden. Er blijft echter wel voldoende ruimte over om te schuiven met wedstrijden. Jeugdwedstrijden kunnen nog tot 31 mei gespeeld worden in onderling overleg (behoudens niveau 1 jeugd).

Lage ringen

De jeugd op de lage ringen (U08, U10 en U12) heeft reeds de goedkeuring om opnieuw te trainen en wedstrijden te spelen. Deze teams zullen dan ook meteen het weekend van 9-10 januari 2020-2021 beginnen aan de tweede competitiehelft. We houden echter beide weekends van de krokusvakantie vrij om kalenderwijzigingen op te vangen van teams die door lokale maatregelen nog niet kunnen starten begin januari. Clubs die nog een extra jeugdteam wensen in te schrijven of een team willen terugtrekken, doen dit best zo snel mogelijk aangezien we maandag van start gaan met de opmaak van de reeksen en kalenders. Voor de lage ringen vernemen dit graag ten laatste dinsdag 8 december. Bij latere inschrijvingen kunnen we niet garanderen dat er nog ruimte zal zijn in een reeks in de regio op het gewenste niveau.

Hoge ringen

De jeugd op hoge ringen (U14-U21) dient net als de seniors nog te wachten op groen licht van de regering. Van zodra dit er is en er na 15 januari opnieuw wedstrijden georganiseerd kunnen worden, gaan zij van start op 23-24 januari (U21 op 06-07 februari, U19 meisjes 30-31 januari).

In eerste instantie zal de focus bij de opmaak van de kalenders dus liggen op de lage ringen. Deze kalenders zullen tegen midden december beschikbaar zijn.

Zaalbeschikbaarheid

Bij de opmaak van de nieuwe kalenders trachten we zo veel mogelijk rekening te houden met de gewenste verdeling tussen weekend A en B en de gewenste koppelingen tussen de verschillende teams. Indien hier drastische wijzigingen zijn in de club of er zijn grote wijzigingen qua zaalbeschikbaarheid, gelieve dit dan ook zeker per mail aan competitie@basketbal.vlaanderen te laten weten.

Jaarkalender

De aangepaste jaarkalenders voor de tweede seizoenshelft vindt u hier.

Het spreekt voor zich dat dit alles onder voorbehoud is en afhankelijk van de wijzigingen aan de maatregelen om de COVID-19 pandemie te bestrijden.

Bron: Basketbal Vlaanderen
Foto: © Basketbal Vlaanderen